Mihai Eminescu s-a născut la 15 ianuarie 1850, în Botoșani, într-o familie de mici boieri. Tatăl său, Gheorghe Eminovici, a fost căminar la școala de băieți din Botoșani, iar mama sa, Raluca Eminovici, a fost fiica unui preot din Iași.
Eminescu a avut o copilărie fericită, petrecută în mijlocul naturii din Moldova. A fost un copil inteligent și curios, cu o pasiune pentru literatură și poezie.
La vârsta de 11 ani, Eminescu a început să frecventeze școala primară din Botoșani. A fost un elev silitor și talentat, iar profesorii săi l-au încurajat să continue studiile.
În 1865, Eminescu a fost admis la Academia Mihăileană din Iași, unde a studiat la Facultatea de Filosofie. A fost un student eminent, iar profesorii săi l-au considerat un geniu.
Viața de adult
După absolvirea Academiei Mihăilene, Eminescu a plecat la Viena, unde a studiat filosofia și dreptul. A rămas în Viena timp de doi ani, după care s-a întors în România.
În 1872, Eminescu a început să lucreze ca jurnalist la ziarul „Timpul”. În anii următori, a colaborat la mai multe publicații literare, printre care „Convorbiri literare” și „Revista română”.
Eminescu a fost un jurnalist talentat și un scriitor prolific. A scris articole despre diverse subiecte, inclusiv literatură, politică și cultură. A fost, de asemenea, un poet prolific și a publicat numeroase poezii în timpul vieții sale.
Viața personală
Eminescu a fost o persoană complexă și enigmatică. A fost un om de o sensibilitate deosebită, dar și un om cu o fire puternică și independentă. A fost îndrăgostit de mai multe femei, dar singura relație serioasă a avut-o cu Veronica Micle, o poetă talentată și o femeie frumoasă, dar relația lor a fost tumultoasă și plină de suferință.
În ultimii ani ai vieții, Eminescu a suferit de probleme de sănătate mintală. A fost internat în mai multe sanatorii, dar nu a putut fi vindecat.
Moartea
Mihai Eminescu a murit la 15 iunie 1889, în sanatoriul doctorului Alexandru Șuțu din București. Moartea sa a fost o tragedie pentru cultura română.
Opera
Opera lui Mihai Eminescu este vastă și cuprinde poezii, proză, dramaturgie și eseuri. Poeziile sale sunt cele mai cunoscute și mai apreciate, fiind caracterizate de o mare frumusețe lirică și de o profundă înțelegere a condiției umane.
Printre cele mai cunoscute poezii ale lui Eminescu se numără:
- „Luceafărul”
- „Somnoroase păsărele”
- „Floare albastră”
- „Revedere”
- „Pe lângă plopii fără soț”
- „Scrisoarea I”
- „Scrisoarea II”
- „Scrisoarea III”
- „Scrisoarea IV”
- „Odă în metru antic”
Influența
Opera lui Eminescu a avut o influență majoră asupra culturii românești și universale. Poeziile sale au fost traduse în mai multe limbi și sunt studiate în școli și universități din întreaga lume.
Mihai Eminescu este considerat un geniu al poeziei și un simbol al culturii românești. Opera sa este un izvor de inspirație pentru români de pretutindeni și continuă să fie admirată și studiată și în zilele noastre.