Posts - Mihai Eminescu – Viata si Opera unui Geniu

Mihai Eminescu

Mihai Eminescu s-a născut la 15 ianuarie 1850, în Botoșani, într-o familie de mici boieri. Tatăl său, Gheorghe Eminovici, a fost căminar la școala de băieți din Botoșani, iar mama sa, Raluca Eminovici, a fost fiica unui preot din Iași.

Eminescu a avut o copilărie fericită, petrecută în mijlocul naturii din Moldova. A fost un copil inteligent și curios, cu o pasiune pentru literatură și poezie.

La vârsta de 11 ani, Eminescu a început să frecventeze școala primară din Botoșani. A fost un elev silitor și talentat, iar profesorii săi l-au încurajat să continue studiile.

În 1865, Eminescu a fost admis la Academia Mihăileană din Iași, unde a studiat la Facultatea de Filosofie. A fost un student eminent, iar profesorii săi l-au considerat un geniu.

Viața de adult

După absolvirea Academiei Mihăilene, Eminescu a plecat la Viena, unde a studiat filosofia și dreptul. A rămas în Viena timp de doi ani, după care s-a întors în România.

În 1872, Eminescu a început să lucreze ca jurnalist la ziarul „Timpul”. În anii următori, a colaborat la mai multe publicații literare, printre care „Convorbiri literare” și „Revista română”.

Eminescu a fost un jurnalist talentat și un scriitor prolific. A scris articole despre diverse subiecte, inclusiv literatură, politică și cultură. A fost, de asemenea, un poet prolific și a publicat numeroase poezii în timpul vieții sale.

Viața personală

Eminescu a fost o persoană complexă și enigmatică. A fost un om de o sensibilitate deosebită, dar și un om cu o fire puternică și independentă. A fost îndrăgostit de mai multe femei, dar singura relație serioasă a avut-o cu Veronica Micle, o poetă talentată și o femeie frumoasă, dar relația lor a fost tumultoasă și plină de suferință.

În ultimii ani ai vieții, Eminescu a suferit de probleme de sănătate mintală. A fost internat în mai multe sanatorii, dar nu a putut fi vindecat.

Moartea

Mihai Eminescu a murit la 15 iunie 1889, în sanatoriul doctorului Alexandru Șuțu din București. Moartea sa a fost o tragedie pentru cultura română.

Opera

Opera lui Mihai Eminescu este vastă și cuprinde poezii, proză, dramaturgie și eseuri. Poeziile sale sunt cele mai cunoscute și mai apreciate, fiind caracterizate de o mare frumusețe lirică și de o profundă înțelegere a condiției umane.

Printre cele mai cunoscute poezii ale lui Eminescu se numără:

  • Luceafărul
  • „Somnoroase păsărele”
  • „Floare albastră”
  • „Revedere”
  • Pe lângă plopii fără soț
  • „Scrisoarea I”
  • „Scrisoarea II”
  • „Scrisoarea III”
  • „Scrisoarea IV”
  • „Odă în metru antic”

Influența

Opera lui Eminescu a avut o influență majoră asupra culturii românești și universale. Poeziile sale au fost traduse în mai multe limbi și sunt studiate în școli și universități din întreaga lume.

Mihai Eminescu este considerat un geniu al poeziei și un simbol al culturii românești. Opera sa este un izvor de inspirație pentru români de pretutindeni și continuă să fie admirată și studiată și în zilele noastre.

In aceasi categorie: Posts - Cultura

  • Viata, Moarte, Fictiune

    Cântec de leagăn pentru oameni mari

    Vădit, supusul cel dintâi, Smerenia-și arată Către stăpânul cel rebel Al cărei firi se zbate Între lumina unui Sine efemer Și-al întunericului frate. – Când marea și cu sarea mi-ai promis Stăpâne, drag, eu ți-am urmat mărețul vis Cedându-ți scumpa libertate Pentru un pas mai sus în Arte! Și-acuma stau și mă întreb Când firul […] (...)


    Posts: Cultura, Ficțiuni Reale, Ganduri Cuantice
  • Carti, Filme, Recomandari, Cultura,

    Recomand cărți și filme

    Ce mai citiți doamnelor și domnilor?! În afară de facturile de la apă, gaze și curent, de meniuri sau de prospectu` vreunui medicament minune, ce fel de cărți vă mai impresionează în afara celor de joc, de muncă, de credit, de vizită ?! Io, ca să vă spun sincer, de când am pus mâna pe Menis […] (...)


    Posts: Carti, Cultura, Filme, Ganduri Cuantice, Recomandări
  • Mihai Eminescu

    Mihai Eminescu – Viata si Opera unui Geniu

    Mihai Eminescu s-a născut la 15 ianuarie 1850, în Botoșani, într-o familie de mici boieri. Tatăl său, Gheorghe Eminovici, a fost căminar la școala de băieți din Botoșani, iar mama sa, Raluca Eminovici, a fost fiica unui preot din Iași. Eminescu a avut o copilărie fericită, petrecută în mijlocul naturii din Moldova. A fost un […] (...)


    Posts: Cultura, Educatie
  • Educatie si Cultura

    Educația culturală între Haos și Hazard – Mihaela Vicol

    Tânguire Cine-i mai învață pe copii iubirea Ce e dorul, grija, duioșia Ce e mângâierea, cântecul de leagăn Ce e dragostea sau frumusețea fără seamăn!? Cine basme le mai spune Povața s-o ia de unde Și cui să-și închine soarta Dacă batjocorim arta? Frumusețea fără seamăn nu s-a mai făcut înțeleasă în ziua de azi, […] (...)


    Posts: Cultura, Ganduri Cuantice
  • Arta, Viata, Expresie, Cultura, Educatie

    Care este rolul artei în viața noastră ?

    Avem libertate de exprimare dar nu ne mai putem exprima! Avem poeți și scriitori dar nu mai avem cititori ! Avem pictori vechi și noi dar degeaba, la gunoi… Întotdeauna știm să criticăm dar n-am vrea ca vreodată să apreciem! Mereu ne comparăm cu alții atât caracterul, spiritul cât și avuția, educația, cultura, evoluția/involuția, după […] (...)


    Posts: Cultura, Ganduri Cuantice
  • Cuvinte, Scriere, Carti, Text

    Puterea extraordinară a cuvântului

    Nu de multă vreme dădui peste grupu` ăsta, “Ficțiuni Reale“, care-mi făcu cu ochiu` imediat de cum pusei ochii pe el! Mă… și cum mă apucai eu ca să-mi clătesc ochii pe-acilea, iaca, îmi sări în ochi un nume drag ca sarea în ochi pentru ăia care n-aveau ochi să-l vadă, de pe vremea când trebuia să fii cu ochii în patru când vroiai să deschizi ochii cuiva. […] (...)


    Posts: Cugetari si Reflexii, Cultura, Ficțiuni Reale

Distribuie aceasta pagina!

Stirile Scurt Pe Doi