Exista o pasare care, atunci cand zboara, scoate sunete asemanatoare cu latratul unui caine. Ea se numeste Dicolof și traieste în muntii Anzi, dar și pe coastele Marii Caraibelor. Este denumita și "pasarea-sarpe" datorita formei gatului ei în timpul zborului. Localnicii o vaneaza cu greutate, impodobindu-si urechile cu penele ei pentru a-si demonstra vitejia, abilitatea și curajul.
Jakie Bibby (SUA) a tinut în gura, timp de 12,5 secunde și fara niciun ajutor, opt serpi cu clopotei vii, apucandu-i de coada. Recordul a fost stabilit la Guinness World Records Experience, în Florida, la 19 mai 2001.
Testoasele, crocodilienii și majoritatea soparlelor au cate o pleoapa superioara și una inferioara la fiecare ochi, ambele mobile. De asemenea au un pliu de piele transparent care ofera protectie ochiului acoperindu-l din lateral și în acelasi timp permite animalului sa vada. La unele specii de soparle sau serpi pleoapa inferioara este transparenta și este lipita de cea superioara și formeaza un strat protector, fix și transparent care poarta numele de lentila.
Cea mai veninoasa soparla din lume este gila (Heloderma suspectum),care are dinti ascutiti prevazuti cu glande cu venin, precum serpii.
Sangele și fierea de sarpe sunt considerate o delicatesa în Jakarta centrala, unde acestea se prepara în scopuri medicinale. Metoda de preparare este urmatoarea: se taie capul sarpelui și se stoarce sangele într-un vas de sticla, se adauga fierea și apoi se serveste ca tratament impotriva problemelor respiratorii, problemelor de piele, dureri de burta sau indigestii. Curajul de a bea sangele care se scurge direct din corpul sarpelui este considerat o dovada de barbatie.
Asa numitul cocktail din sange de cobra se afla pe lista alimentelor interzise în Asia, datorita reducerii semnificative a numarului de cobre, sangele acestora se gaseste în pe piata neagra din China și Vietnam, acolo unde este considerat drept un veritabil medicament universal. De cele mai multe ori, sarpele este prajit și servit alaturi de cocktail.
In apele Marii Bariere de Corali traiesc unele dintre cele mai periculoase și otravitoare vietuitoare de pe planeta: pestele Symancein Trachynis, cu muscaturi mortale, meduza Chironex Fleckeri, cu tentacule ce pot atinge 10 m, stele de mare; serpi de mare, rechini ucigasi etc.
Serpii, soparlele, broastele testoase și crocodilii sunt unele din cele mai cunoscute reptile. Dinozaurii, liderii acestei clase, au dominat Pamantul pentru mai bine de 250 de milioane de ani.
Salamandra de copac (Aneides lugubris) are lungimea de 11-18 cm, degetele aplatizate și coada prehensila ce o ajuta sa se catere cu usurinta în copaci. Traieste în California și cu ajutorul muschilor mandibulari proeminenti se apara de pradatori, serpi sau alte specii de salamandre. Femela depune ouale în galerii subterane, în care se adaposteste și atunci cand vremea este secetoasa sau în lunile de iarna.
Cel mai veninos sarpe din lume este Parademansia Microlepidotus al carui venin este de pana la 300 de ori mai puternic decat al sarpelui cu clopotei și de pana la 20 de ori mai puternic decat al cobrei indiene.
Meduza Irukanji este o temuta molusca otravitoare fiind cea mai periculoasa vietate din mari și oceane. Numarul oamenilor ucisi în fiecare an de Irukanji depasind cifra cumulata a tuturor victimelor rechinilor, serpilor de mare, baracudelor și a pestilor veninosi. Meduzele Irukanji folosesc doua tipuri de otrava: cea de toxicitate redusa, care este secretata în momentele în care vaneaza pesti, moluste și crustacee; și cea mult mai toxica, care este folosita strict în autoaparare. Veninul este pastrat în tentacule și este injectat la contactul cu pielea omului. Un singur tentacul contine o cantitate de venin suficienta pentru a ucide 50 de oameni. Irukanji traiesc în apele teritoriale ale Filipinelor, Vietnamului și Australiei. Din anul 1954 pana în prezent, un numar de 5.567 de oameni si-au pierdut viata datorita atacurilor meduzelor Irukanji.