Intr-un triunghi dreptunghic lungimea ipotenuzei este mai mare decat oricare din lungimile celor doua catete
EduCultura → Curiozități - Stiati Ca?! → StiațiCă: Matematică Clasificare: Cultură Generală, Stiați Că... Tematică: Diverse
Intr-un triunghi dreptunghic lungimea ipotenuzei este mai mare decat oricare din lungimile celor doua catete
In anul 1640 d. Hr. Fermat formuleaza “mica teorema” a numerelor: “Daca p este un numar prim, atunci orice numar intreg a numarul a p – a se divide cu p” (...)
Unghiul format de o tangenta și o coarda are ca masura jumatatea arcului cuprins intre ele, daca coarda trece prin punctul de contact (...)
Indienii folosesc regula lui 9 (daca numerele naturale se aduna, se scad, se inmultesc sau se impart fara rest, rezultatul este congruent modulo 9 cu numarul obtinut prin adunarea, scaderea, inmultirea sau impartirea resturilor impartirii la 9 a numerelor date) pentru verificarea corectitudinii operatiilor aritmetice. (...)
In anul 440 i. Hr. Meton din Atena dezvolta conceptul de ciclu metonic, o perioada de aproximativ 19 ani, în care miscarea Soarelui și a Lunii observate de pe Pamant par a se suprapune (...)
In anul 1850 d. Hr. matematicianul rus Pafnutie Lvovivici Cebasev (26.05.1821 – 12.08.1894) demonstreaza afirmatia lui Bertrand: ” Pentru orice n numar natural, n > 2, avem cel putin un numar prim cuprins intre n și 2n – n.” (...)
Unghiul cu varful pe cerc are ca masura jumatatea arcului cuprins intre laturi (...)