Pești de gheață (subgrup de nototenioizi) și-au pierdut proteinele hemoglobinei care leagă oxigenul, ceea ce le face singurele vertebrate despre care se știe că nu au globule roșii..
Adâncimea medie a oceanelor este de aproximativ 3.800 de metri..
Oceanele au un volum total de 1.332 miliarde km3, reprezentând aproximativ 71% din suprafața Pământului?.
Oceanele conțin aproximativ 97% din apa totală a planetei..
Oceanul poate avea un impact major asupra schimbărilor climatice prin absorbția de dioxid de carbon și liberarea de gaze cu efect de seră..
Unul dintre cele mai ciudate animale ale oceanelor este Dracul de mare (Lophius piscatorius) numit și pește pescar, pește undițar, este un pește marin răpitor teleostean (din familia lofiide). Primii doi spini cefalici se află la extremitatea anterioară a botului, primul dintre ei se găsește aproape de gură și este modificat într-un dispozitiv mobil de pescuit asemănător cu undița, care are un apendice cărnos la vârf, numit nadă. Peștii consideră nada drept un viermișor și se apropie să-l înghită; atunci, dracul de mare cască gura sa uriașa și înghite într-o clipă apa cu pești cu tot..
Multe specii marine au dezvoltat capacități uimitoare de adaptare și supraviețuire, inclusiv Bioluminiscentă și camuflaj..
Pacificul este cel mai mare ocean de pe Pământ, acoperind aproximativ 46% din suprafața sa..
Mările Antarcticii și Arctice sunt cele mai mici oceane din lume..
Cea mai adâncă fosă/groapa oceanică este Mariana Trench, cu o adâncime de aproximativ 11.000 metri..
Oceanul poate încălzi sau răci întreaga planetă prin schimbul de căldură cu atmosfera..