Pinguinul Adelie este tot un singuratic locuitor al insulelor Antarcticii, numele sau venind de la cel al sotiei unui mare explorator francez, care a descoperit și studiat prima data aceste pasari, în 1840. Dintre toate rasele, pinguinii Adelie sunt cei mai harnici. Odata cu venirea primaverii, chiar daca gheata de la mal inca nu este topita, ei sunt primii care apar pe tarmurile inghetate pentru a-si face cuiburile. Strang cu atentie toate pietricelele pe care le gasesc culese cu ciocul și le asaza una peste alta, facand niste ziduri circulare ce pot atinge și jumatate de metru inaltime! Lucru care ii va face pe pinguinii sositi mai tarziu sa le fure din pietre, în timp ce "proprietarul" este ocupat sa alunge alti hoti.
Pasarea Colibri, cea mai mica pasare din lume, este la fel de mare ca ochiul unui strut.
Furnicile protejeaza plantele de paraziti și ciupercile daunatoare. Pentru pasarile cantatoare ele constituie o hrana importanta. La fel și pentru cocosul de mesteacan, ursi, vulpi și bursuci. Oamenii folosesc furnicile pentru combaterea daunatorilor. Astfel în Arabia de Sud pe plantatiile de palmieri furnicile protejeaza acesti copaci pretiosi.
Imbinarea vinului și a felulurilor de mancare constituie o adevarata arta. Astfel momentul serviri vinului este urmatorul: vinurile albe și roze seci se servesc cu mancaruri pe baza de peste, raci și fructe de mare, sau pot fi consumate cu aperitive usoare, carne de pasare, în special gratar, branzeturi proaspete moi de preferinta dulci, vinurile albe și roze demiseci și demidulci sunt recomandate a se consuma cu pateuri, ficat gras și cu deserturi, vinurile rosii seci, usoare, pot fi servite cu mancarurile pe baza de carne de pasare, carne de vita, miel și cu branzeturi usoare, vinurile rosii seci, intens colorate, extractive se servesc cu mancaruri din carne de porc, batal, vanat și cu branzeturi fermentate, vinurile dulci se servesc cu fructe și deserturi. Servirea vinurilor se face astfel: se aduce în sticle la masa, dar daca vinul este tras din butoi se serveste în carafe.
Stejarul nu produce ghinde pana la varsta de 50 de ani. Un stejar matur poate sa aiba peste 50.000 de ghinde, multe dintre ele fiind mancate chiar din copac de pasari, iar lemnul de stejar este considerat un lemn pretios, fiind folosit pentru mobila de lux, iahturi de lux și constructii de lux.
Cea mai mare pasare din zilele noastre este strutul, cu o innaltime de 2,7 metri.
Aerul inspirat de o pasare reprezinta 1/5 din volumul corpului sau.
Peste 90% din speciile de pasari sunt incapabile sa zboare cu o viteza mai mare de 64 km/h.
In Muntii Gara-Taz din Republica Kazaha a fost descoperita o pestera aflata la 160 de metri adancime, unde creste o padure de brazi micuti si, de asemenea, în aceasta pestera exista și pasari, printre care o specie de porumbei albastri.
Herodot a descris poporul dac ca "cei mai viteji și mai drepti" traci. Curajul soldatilor în lupta era dat de nepasarea în fata mortii stiind ca vor ajunge în imparatia lui Zamolxe. Soldatii plecau în lupta strigand numele zeului și mureau zambind cu numele aceluiasi zeu pe buze..
S-au inregistrat pasari de prada care zboara la altitudini mai mari decat Everestul (8848m).