Cel mai greu dovleac din lume cantareste peste 820 de kilograme, cu o circumferinta de peste 4,70 metri. Recordul apartine americanului Chris Stevens din New Richmond, Winsconsin, și dateaza din octombrie 2010.
Cartofii dulci arata ca pancreasul și chiar echilibreaza indexul glicemic la diabetici.
Pe tarmurile Marii Mediterane creste un arbore, busola - pinul de Alepo. Acesta are inaltimea de 10-15 metri și trunchiul pinului este intotdeauna inclinat spre sud.
Fructul de guava se consuma proaspat sau conservat, sub forma de sirop, dulceata sau nectar.
Cel mai inalt copac a fost inregistrat în anul 1872 fiind un eucalipt australian de la Watts River, din Victoria, Australia și masura 132 metri.
Se cunosc și se cultiva peste 60 de specii de annona.
Cele mai adanci radacini le are un smochin salbatic din Echo Caves de langa Ohrigstad, Mpumalanga, Africa de Sud. Radacinile acestuia ajung la 122 m, fiind cea mai mare adancime la care au ajuns radacinile unui copac.
In Marea Neagra se afla o insula uriasa formata din alge. Ea se gaseste în dreptul gurilor Dunarii și este de culoare roscata, culoare datorata algei rosii denumita Phyllophora Nervosa. Mult timp insula a purtat denumirea de Zernov, dupa numele savantului sovietic care a descoperit-o în 1903. Din aceste alge se extrage un element denumit agar, cu multiple intrebuintari în industria alimentara, farmaceutica și în medicina, avand darul de a vindeca numeroase boli.
In selva africana, cercetatorii a fost descoperit cel mai stralucitor fruct din lume. Micile "margele" se gasesc în varful unei plante cu o inaltime de aproximativ 50 de centimetri, pe care oamenii din Africa o folosesc pentru decorare. Celulele fructului reflecta culori diferite redand un aspect pointilist asemanator cu cel redat în tablourile impresioniste de la sfarsitul secolului al XIX-lea. Desi cu ochiul liber fructul poate parea albastru, coaja sa iridescenta (care isi schimba culorile) nu contine pigment albastru. Culoarea sa intensa este redata de interactiunea dintre lumina și fibre mici de celuloza asezate stratificat sub forma unei spirale de-a lungul peretilor celulari ai cojii ce acopera fructul. Distanta dintre aceste straturi variaza usor de la celula la celula, modificand culoarea reflectata de la fiecare punct și dandu-i fructului un aspect stralucitor.
Fagul este un arbore din zona temperata, avand inaltimi de pana la 35 metri. Este inalt, impunator, cu scoarta neteda, cenusie-albicioasa. Are muguri fusiformi, ascutiti, iar frunzele în general ovale. Fructul numit jir, este o nucula, acoperita de o scoarta tepoasa. Inflorirea are loc în luna mai. Creste în special la deal și munte, dar poate fi intalnit sporadic și la campie, mai ales în regiunile nordice ale Romaniei. Fagul permite multor specii de plante marunte sa supravietuiasca în zonele în care predomina, formand cadrul asa-numitelor fagete, biotopuri bogate. Jirul, fructul fagului, a fost utilizat inca din vechime pentru un anumit untdelemn, dar și pentru hrana porcilor (este foarte apreciat și de mistreti). Coaja fagului este folosita ca febrifug și tonic amar, fiind unul dintre echivalentii europeni ai chininei,alaturi de scoarta de salcie. Gudronul de fag se foloseste în unele boli de piele, precum și la vindecarea afectiunilor respiratorii sau la ameliorarea simptomelor acestora. Lemnul de fag a fost și este mult apreciat. Ca lemn de foc el are o calitate deosebita, arzand cu fum putin și la o temperatura destul de ridicata, fiind folosit în trecut în cuptoarele industriale, de pilda la producerea sticlei sau fierului. El a ramas mult apreciat atat în industria constructiilor cat și în cea a mobilei, datorita rezistentei sale, finetii fibrelor și culorii placute.
Atunci cand devine comestibil, fructul medlar ar trebui sa fie moale, maro și cu o aroma ce lasa de dorit.