Branza Pecorino din Italia a fost realizata pentru prima data acum 2000 de ani, într-un sat de langa Roma. În 1884, primaria a interzis fabricarea branzei Pecorino, iar producatorii s-au mutat în Sardinia. Atunci i-a sporit și renumele, datorita aromei placute, aspectului compact obtinut prin presare și gusutului rafinat.
In zonele mediteraneene, localnicii obisnuiesc sa combine gustul dulce al pepenelui cu cel sarat al branzei feta, obtinand astfel o delicioasa salata.
Cartofii curatati, pentru salate, se fierb în apa cu sare. Tot în apa în care s-au fiert cartofii se pot fierbe ouale cu coaja putin crapata, sau ouale fierte fara coaja, pentru a se coagula albusul
La peltea nu se folosesc fructele fainoase, care se sfarama, deoarece iese zeama tulbure.
Orezul nu mai este atacat d gargarite, daca în cutia în care este tinut se pun cativa catei de usturoi necuratati.