Fructele curatate de coaja și taiate bucati isi schimba foarte repede culoarea, puneti-le într-un vas cu apa cu 2-3 linguri de suc de lamaie, asa vor ramane proaspete la culoare, pana ce la veti pune în salate, compoturi sau prajituri.
Otetul și sarea ajuta ca ouale sa ramana intregi atunci cand se fierb.
Ardeii copti nu se curata de coaja sub apa, pentru ca isi pierd din vitamine și din valoarea nutritiva. se pun într-un vas acoperit pana se racesc.
Daca ati curatat cartofii și pana sa-i fierbeti s-au inegrit, pentru a-i albi puneti cateva picaturi de otet în apa în care fierb, cartofi devin albi, iar gustul otetului nu se simnte.
Inainte de a folosi maioneza ramasa în frigider daca adaugati în ea o lingura de apa fierbinte ea va fi ca și proaspata.
Pe langa beneficiile aduse sanatatii și frumusetii, trandafirii ne mai incanta și papilele gustative. Inca din Antichitate se vorbea despre miere, otet, ulei și intrebuintarile lor în gastronomie. Astazi, paleta de optiuni este mai larga, dulceata, serbetul și siropul fiind printre cele mai populare produse obtinute din trandafiri. De asemenea, petalele proaspete, uscate sau cristalizate sunt folosite într-o sumedenie de retete, în special cele cu iz oriental, fie pentru aroma, fie ca decor.
Pentru a pastra cateva zile albusurile de ou, turnati deasupra cateva picaturi de apa.
Ciorbele sunt mult mai gustoase daca în loc sa punem legumele sa fiarba impreuna cu carnea, le radem și le calim inainte în putin ulei.
Migdalele pot fi usor decojite daca au fost fierte mai intai aproximativ 5 minute și apoi racite în apa.
La pelteaua de capsuni, cirese, caise, se adauga putina zeama de mere, pentru a se lega mai bine.
Spre deosebire de fasole, lintea nu trebuie neaparat inmuiata. Daca nu ati inmuiat-o în prealabil, timpul de fierbere este de 20 - 30 de minute, iar daca lintea a fost mai intai inmuiata, ea se va gati în 10 - 15 minute