Potrivit unei legende, zeul Quetzalcoatl, a adus cacao cereasca pe pamant. Aztecii considerau ciocolata ca fiind un afrodiziac și imparatul lor, Montezuma era renumit pentru faptul ca o bea de 50 de ori pe zi, dîntr-o cupa de aur. El afirma despre Xocolatl: "Bautura divina, care da rezistenta și lupta impotriva oboselii. O cupa din aceasta bautura pretioasa permite unui om sa mearga o zi intreaga fara sa manance".
Faina pentru rantas nu mai face cocoloase daca se pune în ea putina sare.
Trufa are un gust dulceag și rafinat, fiind bogata în proteine și saruri minerale, azot, acizi organici, grasimi, hidrati de carbon și celuloza. Valoarea sa nutritiva este mult mai mare decat cea a oricarei plante sau ciuperci epigee, care sunt mai apoase și mai putin gustoase.
Legumele verzi se fierb intodeauna în apa sarata care a dat 2-3 clocote, în timpul fierberii, vasul trebuie sa ramana acoperit, e o conditie obligatorie pentru ca legumele sa ramana verzi la culoare și sa-si pastreze gustul nealterat.
Nu fierbeti niciodata laptele mai mult de trei minute, substantele hranitoare din el se distrug.
Pentru a inmuia carnea prea uscata, trebuie marinata cu putin otet, bere, ananas, lamaie, papaya sau suc de rosii. Enzimele și acizii din aceste alimente inmoaie carnea deshidratata prin prajirea excesiva
O lingurita de bicarbonat adaugat în apa în care fierbe puiul sau gaina va grabi procesul de fragezire al carnii.
Atunci cand se soteaza legume, sararea se va face la sfarsit, pentru a se evita pierderea sucului acestora, umezirea și pentru a se putea rumeni mai repede.
Feliile de pepene rosu se mananca intotdeauna cu furculita și cutitul. Daca gasiti seminte, scuipati-le în pumn și puneti-le apoi pe marginea farfuriei..
O reteta din Cambodia destul de ciudata este bazata pe gatirea tarantulelor. Daca acestea erau consumate pe vremuri doar în timpul epidemiilor de ciuma, tarantulele au deveni în timp un produs des intalnit în meniul bastinasilor. Tarantulele se consuma în felul urmator: se dau la o parte coltii, se incalzesc și se serves asa, pofta buna.
Pentru a evita "plansul cepei" trebuie curatata sub apa rece sau inghetata inainte de taiere.