Painea ramane mai mult timp proaspata daca se pastreaza într-un vas smaltuit, de sticla sau de portelan, acoperit cu capac. Pe fundul vasului se va pune o bucatica de cartof crud sau putina sare. Aceasta ajuta ca painea sa nu mucegaiasca.
Pentru a da culoare frumoasa prajiturilor, cozonacilor, placintelor și cornuletelor, ungeti-le deasupra inainte de a le baga în cuptor cu cafea cu lapte..
Inainte de a pregati cozonacii în bucatarie trebuie sa fie cald.
Pentru ca maslinele sa nu fie atat de sarate, se inteapa în cateva locuri și se fierb, asezandu-se la fiert în apa rece. Dupa primul clocot se arunca apa, se toarna alta și se lasa sa fiarba din nou. Se repeta operatia de cateva ori, dupa care se stropesc cu ulei și cu otet, în functie de preferinte.
Iarna drojdia se pune în cantitate dubla la preparatele care o necesita, pentru ca ea sa creasca mai bine, se amesteca cu o lingurita de zahar și se freaca pana ce dobandeste consistenta smantanii.
Lutefisk sau lutefish este mancare traditionala norvegiana ce se prepara din peste pastrat mai multe zile în solutie de soda de potasiu (lesie) pana cand se dizolva complet.
Legumele care cresc la suprafata pamantului se pun la fiert în apa clocotita, iar cele care cresc în pamant se pun în apa rece.
Legumele uscate se pun la fiert în apa rece, iar cele verzi în apa clocotita.
Daca ciorba este prea sarata trebuie pus în ciorba un cubulet de zahar pana cand incepe sa se topeasca,cand trebuie scos, procedura se repeta de cateva ori, inlocuind cubuletul de zahar pana scade salinitatea ciorbei.
Ouale se pot pastra timp indelungat în bune conditii daca li se unge coaja cu albus de ou.
Pregatirea alimentelor trebuie facuta cu putin timp inaintea prepararii și a tratamentului termic.