Otetul balsamic e stepreparat din vin cu o culoarea inchisa și un gust aromat. Producerea lui este destul de scumpa de aceea și otetul respectiv are un pret ridicat. Chiar daca alegem un otet balsamic mai ieftin trebuie sa vedem daca printre ingrediente se afla și otetul maturat. Putem folosi otetul balsamic pentru salate sau amestecuri de legume calite..
Pentru a fi mai apetisante, sanvisurile se garnisesc cu felii de salata verde, sfecla rosie fiarta, coapta, sau murata, frunze de patrunjel verde, castravete proaspat sau murat.
Otetul de vin alb este unul dintre cele mai folosite tipuri de otet. Aromarea acestui otet cu crengute de rozmarin, usturoi sau tarhon il transforma complet. Singura problema legata de oteturile aromate este faptul ca expira mult mai repede.
Branza telemea uscata isi recapata gustul daca este tinuta cateva ore în lapte caldut.
Mai mult de 70% din suprafata globului este acoperita de apa, insa pestele unul dintre cele mai bogate alimente în proteine nu intra în ratia alimentara a omului decat în proportie de 1%. Dupa calculele specialistilor, productia de hrana a marii ar putea egala pe cea a uscatului. S-a stabilit, spre exemplu, ca faina de peste (care contine 80% proteine) este de cinci ori mai nutritiva decat pestele din care este facuta.
Uleiul de nuca are o aroma destul de puternica, ceea ce il face perfect pentru sosuri de salate. Producerea uleiul de nuca este traditionala în Franta. Principalul dezavantaj al acestui ulei este ca trebuie consumat într-un interval destul de scurt. Plus ca nu este potrivit pentru prajit.
Carnea de pe piciorul de vita (rasolul) este buna la supe, ciorbe, nu pentru friptura.
Verificarea ciupercilor se poate face fie cu un obiect de argint ce se pune în apa în care fieb ciupercile și care, în cazul ciupercilor otravitoare, se inegreste, fie cu patrunjel verde, care se ingalbeneste în prezenta otravii, sau cu jumatate de ceapa care se albastreste, se invineteste sau se innegreste în caz ca ciupercile sunt otravitoare.
Pentru a incalzi pireul de cartofi, se adauga acesta la putin lapte cald și se amesteca.
Daca vreti sa faceti prajituri cu miere de albine și ea s-a cristalizat în borcan, puneti-l într-un vas cu apa, pe soba, la circa 40 de grade, mierea se inmoaie în borcan, la fel se procedeaza și cu dulceata zaharisita.
Condimentele ca: scortisoara, cuisoarrele, piperul, cimbrul, foile de dafin etc, se pastreaza separat, în cutii bine inchise, fiecare separat.