Sobolanii sunt o mancare obisnuita în Coreea de Sud, unde sunt vanati și mancati zilnic, pentru ca sunt o masa ieftina, iar gustul lor seamana cu cel de pui. Nu este doar mancarea saracilor, în China fiind serviti chiar și la restaurante.
Ciupercile nu se pastreaza mai mult de 1 zi în frigider, fiind perisabile; se tin în punga de hartie; în congelator se pastreaza dupa ce au fost fierte.
Rosiile se curata de coaja mai usor daca le punem la fiert în apa clocotita cateva minute, apoi le trecem pe sub un jet de apa rece.
Cotletul, ceafa de porc au aroma mai buna la friptura daca se ung cu mustar, se lasa la rece putin, iar în timpul prepararii se stropeste cu lapte.
In Evul Mediu, martipanul era comercializat doar în farmacii, intrucat era utilizat ca tratament pentru diverse boli fizice și mentale. Farmacistii foloseau numele latin al acestuia "Marci panis". Era un remediu accesibil doar rangurilor inalte ale acelor vremuri.
Pizza asa cum o stim noi ii apartine unui italian pe nume Raffaele Esposito, care a inventat pizza în 1889, în Napoli, cu ocazia vizitei regelui Umberto I și a reginei Margherita. Ingredientele pe care le-a folosit pe blatul de pizza sunt rosiile, busuiocul și branza, preparat pe care l-a numit, în cinstea reginei, pizza Margherita. Ingredintele de pe pizza lui Esposito au fost alese special pentru a reda culorile de pe steagul Italiei: rosiile pentru culoarea rosie, branza pentru culoare alba de pe steag și busuiocul pentru culoarea verde. Pentru ca pizza a devenit rapid un fel de mancare apreciat în toata Italia și apoi în vestul Europei, nu a durat mult pana a ajuns în Statele Unite, o data cu primii emigranti italieni. În 1905, Genaro Lombardi a deschis prima pizzerie în New York, iar în 1930 a aparut primul lant de pizzerii din lume, Pizza Hut. Acum, în SUA se vand cele mai multe pizza și au fost inventate retete noi fata de cele italiene, inclusiv pizza cu inghetata, iar pizza este un fel de mancare international, deosebit de apreciat în toate colturile lumii.
Denumirea stiintifica a cartofului albastru sau violet este Solanum andigenum. Acesta este o planta care are originea în "Andean valleys of Peru", dar predominant în imprejurimire "lacului Titicaca". Acest soi de cartofi a fost cultivati în Peru și Bolivia de aproape 6000 de ani fiind o sursa majora de hrana pentru poporul incas.
Pentru a inlesni fragezirea unei carni tari, fie de vita, fie de pasare, se poate adauga, la fiert sau la prajit, putin bicarbonat, în proportie de o lingurita la 5 l lichid, sau în sosul din cratita, la 1 kg de carne.
Salata de cruditati se serveste imediat ce a fost preparata.
Scortisoara vine mai ales din Sri Lanka , se foloseste la sosuri și prajituri, batoanele de scortisoara sunt mult mai aromate decat praful.
Ouale nu trebuiesc tinute în frigider în apropierea alimentelor mirositoare, deoarece preiau prin coaja lor mirosurile.