Cea mai mare crama din lume se afla în Moldova. Galeriile se intind pe 200 km, aducand moldovenilor profit de 300 milioane de dolari anual.
Cafeaua este cel mai popular drog din lume.
Sake este una din cele mai apreciate bauturi alcoolice din lume, gratie exotismului sau. Facut din orez fermentat, sake are un continut de alcool de 15% - 17%. Originea acestei bauturi alcoolice este neclara, primele mentionari fiind în Cartea lui Wei, în secolul III. Sake era folosita ca o bautura sacra, consumul acestei bauturi alcoolice conducand spre iluminarea spirituala.
Tamaioasa romaneasca se cultiva de foarte mult timp în tara noastra, ceea ce justifica incadrarea sa în grupa soiurilor autohtone. Inaintea invaziei filoxerice se intalnea mai ales în podgoria Dragasani (de unde și numele de Tamaioasa de Dragasani) și la Cotnari (unde se cultiva sub numele de Busuioaca de Moldova). Este un foarte valoros soi pentru vinuri aromate. Pretinde conditii speciale de clima și sol, pe care le intalneste în cateva podgorii din zona subcarpatilor meridionali, și anume în Dealu Mare, Stefanesti-Arges, Dragasani și în unele areale din zona colinara a judetelor Dolj și Mehedinti (Oltenia). Face, de asemenea, parte din sortimentul podgoriei Cotnari, participand la realizarea vinului - sortiment de calitate exceptionala care se produce aici. Vinurile de Tamaioasa romaneasca sunt vinuri dulci sau demidulci naturale, au o tarie alcoolica de 12 -12,5° și o nuanta impunatoare, de mare originalitate, conferita de culoarealor galben-aurie, de insusiri complexe de aroma care amintesc de florile de camp și mierea de albine, de gustul lor persistent, bogat, în care alcoolul, zaharul și aciditatea se armonizeaza în cel mai fericit mod. O faima deosebita o are vinul de Tamaioasa romaneasca obtinut la Pietroasa (podgoria Dealu Mare) din struguri cu continut ridicat în zahar (peste 240g/l), culesi tarziu, la stafidirea boabelor.
Imparatul roman, Caesar, obisnuia sa toasteze cu bere în fata trupelor sale.
Cel mai mare consum de bere pe cap de locuitor, din lume, este de 155 litri anual și este inregistrat în Cehia.
Cea mai tare bere din lume a fost preparata în 2005 de catre Harald Schneider, un berar bavarez. Berea bavarezului a fost lasata la fermentat 12 saptamani și are o tarie de 25.4% alcool.
Acum cateva sute de ani în Anglia rachiul și whiskyul era baut în cesti din plumb, aceasta combinatie alcool-plumb era atat de toxica, incat adeseori cheflii erau gasiti intinsi pe marginea drumului.
Berea contine 90% apa, malt, hamei, zahar și drojdie.
Madame de Pompadour a spus ca sampania este singurul vin care face o femeie frumoasa dupa ce bea un pahar.
Berea este imbuteliata în peste 180 de moduri.