In trecut oamenii se strangeau sa bea în asa numitele "case ale berii". Berea era bautura nationala a tarii, un aliment de baza ce isi gasea loc atat în meniul nobilimii cat și în cel al oamenilor de rand (fellah).
In Mesopotamia, acum 4.000 de ani, berea era oferita în loc de plata pentru munca.
Bakon Vodka, produsa de o companie din Seattle, este aromatizata cu diverse produse alimentare sau condimente, precum bacon și chili.
Exista mai mult de 1600 de varietati de sake, gustul acestei bauturi alcoolice variand de la dulce la fructat. Servit rece, gustul bauturii sake este cel mai bine pus în valoare.
In 1960 Coca-Cola Company a achizitionat Compania Minute Maid, adaugand o linie noua de sucuri.
Bauturile alcoolice tari cum ar fi: coniacul, whisky, brandy - initial sunt stravezii, spre deosebire de bere și vin. Culoarea auriu-maron o capata în urma proceselor tehnologice de pastrare în butoaie speciale de stejar, în special.
Aroma este o insusire olfactiva a vinului tanar. ea este data de compusii volatili care provin din struguri sau prin fermentare. Uneori aroma se poate mentine și la vinuri mai vechi.
Atunci cand Dom Perignon a gustat pentru prima data licoarea inventata de el, si-a strigat asistentii: "Veniti repede, beau stele!" . De atunci, sampania a devenit una dintre cele mai selecte și mai scumpe bauturi.
Cafeaua cea mai scumpa și rara se numeste Kopi Luwak și se obtine din excrementele unei specii de maimute. Mai exact maimuta mananca boabele unui anumit tip de arbore care sunt supuse unui interesant proces de transformare în laboratorul digestiv al animalului. Rezultatul, prelucrat la randul lui, costa 500 euro/kg, insa anual se aduna doar 50 kg de Kopi Luwak.
Prima editie a festivalului Oktoberfest a avut loc la Munchen (Germania), în 1810.
Sauvignon a fost introdus în Romania în perioada postfiloxerica, soiul detine un loc de frunte în sortimentul pentru vinuri de calitate superioara, ocupand o suprafata de aproximativ 6.000 hectare. Se cultiva în Transilvania (Tarnave, Alba și Aiud), în Muntenia (Dealu Mare, Stefanesti-Arges) și Oltenia (Dragasani, Dealurile Craiovei, Severin, Plaiurile Drancei), precum și în Dobrogea (Murfatlar). Produce vinuri seci sau demiseci fine, cu aroma pregnanta de soi, cu tarie alcoolica de 11,5 - 12°. Vinuri de Sauvignon de o calitate remarcabila, dulci și demidulci, se obtin la Murfatlar și la Dragasani.