Principalul criteriu de apreciere a calitatii unei sampanii este spuma. Cu cat sunt mai mici bulele, mai "gentila" aciditatea, cu atat este mai buna bautura.
O veche scriere aflata la Muzeul Metropolitan din New York, descrie berea babiloniana ca fiind o bere neagra, bere deschisa, bere rosie, bere cu trei straturi, bere cu cap, bere fara cap, etc. Se mai mentioneaza faptul ca berea era bauta prîntr-un pai, iar în cazul familiei regale un pai aurit, destul de lung incat sa ajunga de la tron la un container mare de bere tinut în apropiere.
Cofeina mareste puterea aspirinei și a altor calmante, acesta fiind motivul pentru care se regaseste în unele medicamente.
Vodka anti-mahmureala, aceasta bautura cu denumire paradoxala este Russian Prince Vodka și a fost lansata în Marea Britanie în urma cu cativa ani. Lichidul are un aspect laptos, iar compania care o comercializeaza asigura ca alunga mahmureala.
Primii colonisti din Anglia Noua, deseori expuneau butoaiele cu cidru (bautura alcoolica obtinuta prin fermentarea mustului de mere sau al altor fructe) afara, la ger. Astfel, apa ingheta si, în consecinta, continutul de spirt din bautura crestea.
Berea este una dintre cele mai vechi bauturi din lume. Oamenii de stiinta cred ca berea a fost produsa prima data de babilonieni în urma cu aproximativ 9.000 de ani. Din Babylon productia de bere s-a raspandit și în Egipt, Grecia și Persia. La acea vreme, berea era facuta din zahar, fara a se adauga hamei, de aceea produsul final era foarte acru. Inainte de a se adopta hameiul în productia berii, diferite ierburi (pelin, sofran, maselarita, rozmarin, ghimbir, molid, ienupar etc) erau adaugate ca aditivi.
In anul 1975, americanul Peter G. Dowdeswell a baut 2 litri de bere în 6 secunde. Doi ani mai tarziu, Steven Petrosino a baut un litru de bere în 1.3 secunde.
Bauturile cu cacao devin mai groase și mai aromate daca sunt fierte de doua ori.
In Egipt, zeul Osiris era considerat drept patronul berarilor.
Chardonnay de origine franceza, a patruns în sortimentul romanesc în perioada postfiloxerica și se cultiva cu cele mai bune rezultate pe solurile calcaroase din podgoria Murfatlar, dar merita sa fie extins în mai multe regiuni, mai ales în Muntenia și Oltenia. Se bucura de o foarte buna apreciere vinurile seci de Chardonnay, caracterizate prin finete și aroma discreta. În conditiile speciale ale podgoriei Murfatlar, din soiul Chardonnay se obtin vinuri demidulci și dulci cu insusiri complexe de aroma și buchet, ce evolueaza bine prin invechire la sticle.
Vinurile proaspete nu trebuie servite reci, la o temperatura cu mult diferita de cea a mediului ambiant, intrucit acest factor ar putea afecta aroma bauturii. Temperatura ideala pentru pastrarea soiurilor de vin alb și spumant este intre 6 și 8 grade Celsius.