In zonele rurale din Romania, exista obiceiul, ca în dimineata din DuminicaI Pastelui, sa-si spele fata cu apa noua sau apa neanceputa, în care pun un ou rosu, avand credinta ca astfel vor fi tot anul frumosi și sanatosi ca un ou rosu.
Pentru ca maslinele sa nu fie atat de sarate, se inteapa în cateva locuri și se fierb, asezandu-se la fiert în apa rece. Dupa primul clocot se arunca apa, se toarna alta și se lasa sa fiarba din nou. Se repeta operatia de cateva ori, dupa care se stropesc cu ulei și cu otet, în functie de preferinte.
Denumirea veche a parcului Cismigiu era balta lui Dura Negutatorul, dar în 1779 Alexandru Ipsilanti pentru a organiza mai bine aprovizionarea cu apa a orasului porunceste sa se construiasca o cismea spre iesirea Stirbei Voda de astazi.
Daca se spala pentru prima data o rochie noua, se inmoaie mai intai în apa rece, putin sarata, cu o lingura de otet.
O alta rasa intalnita în regiunile boreale este cea a focilor cu blana. Ele migreaza toamna spre sud, strabatand distante mari, iar primavara revin în Marea Bering, unde, pe tarmurile insulelor de aici, se nasc puii de foca. Desi la nastere sunt mici și neajutorati, în cateva luni ei cresc suficient de mari pentru a se aventura în apele pline de pericole ale oceanului.
Legumele care cresc la suprafata pamantului se pun la fiert în apa clocotita, iar cele care cresc în pamant se pun în apa rece.
Artemia traieste în lacurile cu apa sarata, în care salinitatea poate ajunge la 300 grame sare/litru apa. De asemenea are capacitatea de a trai un timp și în bazinele cu apa dulce fapt ce ofera avantajul acvaristilor de a folosi acesti creveti ca hrana pentru pestii de apa dulce.
Legumele uscate se pun la fiert în apa rece, iar cele verzi în apa clocotita.
In lacul Baikal traieste singura specie de foca de apa dulce din lume (Phoca sibirica).
Focile isi petrec o buna parte din timp în apa oceanului, unde face scufundari pana la 100 de metri adancime pentru a gasi crabi și creveti, cu care se hraneste cu mare placere, alaturi de peste, care constituie totusi alimentatia sa de baza. Foca obisnuita poate ramane sub apa o jumatate de ora, dar apoi trebuie sa iasa la suprafata pentru a respira. Acest timp nu constituie totusi un record pentru foci, alte specii putand rezista chiar mai multa vreme sub apa. Atunci cand iese la suprafata, nu are nevoie decat de cateva secunde pentru a respira aer proaspat. Acest lucru il realizeaza prîntr-un orificiu minuscul aflat în partea superioara a capului. Fiind mamifere, focile nu respira prin branhii, asemenea pestilor, ci prin plamani, ca și animalele terestre.