– Hai, bă, scoală-te! ce dormi atâta, nu te mai săturași?! că somnu-i pentru morți!
Bătrânii obișnuiau să spună vorbele astea și nu-i înțelegeam deloc pe când eram copii.
Pe atunci nu știam că persoanele vârstnice au nevoie de mai puțin somn decât cei tineri și de ce lor le era cu mult mai ușor să se trezească cu noaptea-n cap. Dar nici ei nu știau, așa că, le era mai ușor să se ia de-ai tineri și să-i facă leneși și putori care dorm până la prânz.
Până când și de Eminescu s-au luat și l-au făcut leneș, că doarme ziua.
Dar ce să-i faci, lipsa cunoașterii duce la interpretări greșite precum și lipsa somnului duce la iritabilitate, la stări de depresie și probleme de concentrare.
Dacă pe atunci se putea spune cu ușurință “Iartă-i Doamne, că nu știu ce fac” , acum nu mai merge, la câtă informație și cunoaștere există în ziua de azi, accesibilă pentru toată lumea.
Personal, cred că omul ca și specie e cam ineficient comparativ cu celelalte animale, cu prea multe nevoi obligatorii, prea mult timp consumat pentru regenerare și mâncare.
Se zice că somnul e cu mult mai important decât mâncarea. Dacă fără mâncare poți rezista aproximativ 14 zile, fără somn reziști doar 10 zile.
Și-acum să înșir mai multe curiozități despre somn:
- Recordul pentru cea mai lungă perioadă fără somn este de 18 zile, 21 de ore şi 40 de minute.
- Dacă nu dormi suficient, e posibil să te îngrași. Lipsa somnului poate cauza o creştere în greutate de aproximativ 900 grame pe săptămână pentru că ni se dereglează echilibrul hormonal şi vom simţi mai des nevoia de a mânca.
- Nu poți să strănuți atunci când dormi.
- Dacă nu dormi suficient 5 nopți la rând, efectul alcoolului asupra organismului va fi de două ori mai mare. Trei băuturi alcoolice vor fi resimţite ca şi cum ai fi băut şase astfel de băuturi în condiţii normale de odihnă.
- Cercetătorii britanici ai Ministerului Apărării au reuşit să reseteze ceasul intern al soldaţilor, astfel încât aceştia să poate merge fără somn timp de până la 36 de ore. Au încorporat nişte fibre optice subţiri în nişte ochelari speciali pentru a proiecta un inel de lumină albă strălucitoare (spectru identic cu un răsărit de soare) pe marginea retinei soldaţilor, pentru a-i face să creadă că tocmai s-au trezit. Sistemul a fost folosit prima dată pe piloţi americani în timpul bombardamentelor din Kosovo.
- Elefanții, girafele sau caii dorm în picioare. Este vorba mai mult de un ațipit, dacă ar fi să ne raportăm la noi, oamenii. Girafele au cel mai scurt somn dintre toate mamiferele, cel mult 2 ore pe zi. Elefanții dorm aproximatv 3 ore și jumătate pe zi, din cauză că au un metabolism lent. Singurul moment când aceste animale (inclusiv caii) dorm culcate este atunci când visează. Timp de câteva minute se întind pe jos și experimentează somnul REM, care este cel mai odihnitor.
- Organismul unei femei are nevoie de o oră în plus de somn față de cel al unui bărbat.
- Jocurile video te pot ajuta să ai vise lucide și îți poți controla visele.
- Mirosul poate afecta visele. Dacă în timpul somnului simți un miros plăcut și visele vor fi plăcute. Și invers, mirosurile neplăcute influențează visele într-un mod negativ.
- În timpul somnului temperatura corpului scade cu aproximativ 0,5 grade C.
- Ai grijă ce culoare dai dormitorului tău! S-a constatat că oamenii care dorm în camere decorate în culori calme, precum galbenul, albastrul sau verdele, au parte de cel mai bun somn. Culorile care nu ne lasă să dormim sunt maro (care, în medie, ne „lasă” să dormim doar 6 ore şi 5 minute pe noapte), gri – le permite oamenilor să doarmă doar 6 ore şi 12 minute pe noapte, violet.
- O singură noapte de somn insuficient îi face pe bărbaţi să perceapă femeile ca fiind mai interesate de sex. Somnul insuficient afectează lobul frontal, ceea ce are un efect negativ asupra mai multor variabile relevante în luarea deciziilor, cum ar fi sensibilitatea la risc, gândirea morală şi inhibiţia.
- Tinerii, de exemplu, cresc mai mult în timpul somnului, decât atunci când sunt treji. Mai mult, rănile se vindecă mult mai repede în timpul somnului.
- Câteva școli din Marea Britanie predau “cursuri de somn”, destinate adolescenților. Măsura a fost instituită după ce s-a constatat că unii dintre elevi nu dorm decât patru ore pe noapte.
Peace&Love și somn ușor!
Articol aparut prima data pe blogul personal Mihaela Vicol: Curiozități despre somn. Lucruri interesante și mai puțin cunoscute